Biserica Ortodoxă pierde adepți la Satu Mare. Nici romano-catolicii nu stau mai bine

Biserica Ortodoxă pierde adepți la Satu Mare. Cu toate astea, religia ortodoxă rămâne religia majorității locuitorilor din județ, cu peste 51% din populație declarându-se ortodoxă, potrivit rezultatelor recensământului din 2022. Și Biserica Romano-Catolică a pierdut adepți. Sunt, în schimb, și religii care au tot mai mulți credincioși, așa cum este cazul Bisericii Penticostale.
Nu toți sătmărenii au fost de acord să își declare confesiunea. Mult mai mulți decât la ultimul recensământ au dorit ca informația să rămână privată și nu au completat chestionarul atunci când a fost vorba să își declare religia.

Din rezultatele obținute, se vede că principalele religii, indiferent că vorbim despre Biserica Ortodoxă, cea Reformată sau cea Romano-Catolică, au pierdut adepți în ultimii zece ani. O parte din scădere este cauzată de scăderea populației.

Structura confesională a fost declarată de 295. 833 persoane din totalul populației rezidente a județului Satu Mare și arată după cum urmează:

ortodoxă – 152496 persoane (51,5 %)
reformată – 50761 persoane (17,2 %)
romano-catolică – 49946 persoane (16,9 %)
greco-catolică – 19241 persoane (6,5 %)
penticostală – 12767 persoane (4,3 %)
martorii lui Iehova – 3489 persoane (1,2 %)
baptistă – 2327 persoane (0,8 %)

La ultimul recensământ, 160.776 de sătmăreni s-au declarat ortodocși, în timp ce 59.550 s-au declarat romano-catolici, iar 60343 s-au declarat reformați. În urmă cu zece ani, 24.568 sătmăreni se declarau greco-catolici.

În schimb, a crescut numărul sătmărenilor care se declară penticostali, de la 9993 în urmă cu zece ani, la 12.767 în prezent.

Datele de la Satu Mare sunt similare cu cele obținute la nivel național, acolo unde Biserica Ortodoxă a ajuns la peste 73%, dar în scădere de la 81% la recensământul anterior.

În schimb, și la nivel național, este în creștere numărul persoanelor care nu doresc să își facă publică apartenența religioasă. De asemenea, a crescut numărul ateilor, a celor care s-au declarat de alte religii, iar în acest an au fost numărați și agnosticii.

Datele recensământului sunt provizorii.
Sursa Presa SM

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,