Calendar ortodox, 26 octombrie – Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru, trecut în calendarul ortodox drept Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, iar în tradiția populară, această sărbătoare marchează începutul iernii.
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este cunoscut în popor drept Sfântul Dumitru și este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți din tradiția populară românească.

El nu trebuie confundat, însă, cu Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, cel care este cunoscut și ca Sf. Dumitru cel Nou și este sărbătorit pe 27 octombrie.
Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305) și a fost fiul prefectului din Tesalonic.

După moartea tatălui său, împăratul Maximian l-a numit pe Sfântul Dumitru guvernator al Tesalonicului și i-a dat poruncă să-i persecute pe creștini. Dimitrie nu a respectat porunca împăratului și a început, în schimb, să propovăduiască credința creștină. Aflând acestea, împăratul a ordonat ca sfântul să fie întemnițat și condamnat la moarte.

La acea vreme, una dintre pedepsele comune pentru creștini era lupta în arenă cu gladiatorii. Potrivit tradiției, Nestor, un tânăr creștin, i-a cerut binecuvântarea Sfântului Dumitru pentru a merge să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului și a pune, astfel, capăt luptelor sângeroase din arenă. Sfântul Dumitru l-a însemnat cu semnul sfintei cruci și i-a zis: „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”.

Prin rugăciunile Sfântului Dumitru, Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie, iar la finalul acestei lupte, împăratul Maximian le-a poruncit ostașilor să-i omoare pe Nestor și pe Sfântul Dumitru.
n ziua de 26 a lunii octombrie, ostașii au intrat în temnița în care se afla Sfântul Dumitru și l-au omorât cu sulițele.

În noapte următoare, creştinii au luat trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o biserică.

Se spune, că într-o zi a intrat în această biserică Leontie, prefectul Iliricului, şi s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme.

Leontie Ie-a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a ridicat în loc o biserică mai mare şi mai frumoasă.

Când s-a săpat temelia pentru această construcţie, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie. Din ele izvora mir frumos mirositor și toată cetatea a fost umplută de mireasma acestuia.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Printre cele mai frumoase obiceiuri care au loc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru sunt „focurile vii”. Potrivit tradiţiei, oamenii de la sate aprind focuri în curți sau pe dealuri, iar cei care sar peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an.

În dimineața zilei de Sfântul Dumitru, femeile trebuie să împartă fructe uscate, covrigi, mere și nuci săracilor și copiilor. În anumite zone ale țării, femeile împart grâu fiert în lapte și colivă.

Se spune că în ziua de Sfântul Dumitru că nu e bine ca femeile și bărbații să-și pieptene părul, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.

În Bucovina există o tradiție care spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru, nu va avea recoltă în anul următor.

Tot în tradiția populară se spune că cine are datorii, ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor.

De asemenea, în unele zone din țară, oamenii tund coama mânjilor pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.
Acatistul Sfântului Dumitru

Troparul, glasul al 3-lea

Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condac 1:

Învățătorului dreptslăvitoarei credințe celei întru Hristos, surpătorului și rușinătorului păgânătății, Izvorâtorului de mir, Marelui Mucenic Dimitrie, ostașul cel adevărat al lui Hristos, care s-a arătat Bisericii ca un soare și mare apărător credincioșilor, toți acum cântări de mulțumire și laude din suflet cu dorire aducându-i să-i cântăm: Bucură-te, Izvorâ­­torule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!

Vezi restul Actistul Sf. Dumitru pe doxologia.ro.

Sursa: crestinortodox.ro

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,