Comemorarea eroilor neamului de la Cionchești și Tătărăști

Vineri ,21 octombrie 2022, în comuna Viile Satu Mare s-au desfășurat noi manifestări în cadrul Programului ” Comemorarea eroilor neamului” desfășurat pe teritoriul județului Satu Mare , în localitățile unde există morminte de război ale eroilor români ce și-au dat viața pentru eliberarea patriei pe timpul celor Două Războaie Mondiale.
În octombrie 1944, pe aceste meleaguri, s-au purtat lupte aprige între militarii români în alianță cu cei sovietici și forțele inamice naziste, aflate în retragere înspre Satu Mare și Carei.
Primul obiectiv a fost mormintele din curtea Bisericii Groco-catolice din Cionchești, a celor doi eroi, un căpitan al Armatei Române-necunoscut și sergent Ștefan Turbureanu.
Al doilea moment comemorativ, a avut loc la ” Ansamblul monumental de la Tătărăști”, ituat în centrul localității, unde-și petrec somnul de veci cei 28 de militari români veniți de peste Carpați pentru eliberarea pământului românesc și căzuți la datorie în timpul luptelor din 19-20 octombrie 1944 și a soldaților sovietici, atunci aliați, căzuți și ei în luptele din octombrie 1944 pe raza comunei Viile Satu Mare.
Elevi ai Școlii Gimnaziale din Tătărăști au prezentat un emoționant program artistic compus din poezii și cântece patriotice acompaniate în acorduri de chitară de părintele paroh Florin Libotean.
Au rostit alocuțiuni, prefectul județului Satu Mare, Radu Roca , primarul comunei Viile Satu Mare, Szucs Szabolcs și Danciu Zamfir , directorul Direcției Județene de Cultură . De asemenea, Voicu Șichet fiu al satului Tătărăști a evocat evenimentele petrecute în urmă cu 78 de ani pe dealurile codrenilor precum și amănunte mai puțin cunoscute despre cum s-au desfășurat luptele din acele zile de octombrie 1944.
De remarcat momentele artistice susținute de preotul paroh Florin Libotean și de doamna Angela Munteanu, fiică a satului Tătărăști.
La fiecare locație, ceremonialul a cuprins, intonarea imnului de stat, oficiul religios, ,depuneri de coroane, audierea cântecului ostășesc, ” Drum bun” iar în final ” Silentio ” (stingerea) intonat la trompetă.
Au fost depuse coroane flori din partea Primăriei și Consiliului local Viile Satu Mare, precum și a Instituției Prefectului-județul Satu Mare, asociațiilor de rezerviști militari din M.Ap.N, M.A.I. și S.R.I., a unităților din sistemul de ordine publică, apărare și siguranță națională Muzeului Județean, Direcției Județene pentru cultură și asociațiilor civice prezente la eveniment.
Din partea asociațiilor de rezerviști militari s-a acordat ” Hrisov de mulțămire ” primarului comunei Viile Satu Mare.
Activitățile Programului continuă, ultima etapă fiind în data de 26 octombrie în comuna Certeze.
GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,