Danțu’ la șură Soconzel – la cea de-a XIV- a ediție

Duminică 23 aprilie 2023, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, a avut loc cea de-a XIV- a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură” din localitatea Soconzel, comuna Socond.


În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo- managerul instituției organizatoare, Nicolae Cornea Mare- primarul comunei Socond, Radu Roca- prefectul județului Satu Mare, deputații: Adrian Cozma și Radu Panait; Iosif Ciunterei – din partea Ministerului Culturii, cât și Zamfir Danciu – directorul Direcției Județene de Cultură Satu Mare.
Organizatorii au mulțumit gazdei, Păcurar Lucian Ilei, cel care a pus la dispoziție șura și gospodăria sa pentru desfășurarea evenimentului, Malvinei Madar Iederan, fiică a satului, de la casa căreia a pornit alaiul în frunte cu ceterașii vestiți ai Codrului, cât și ansamblurilor folclorice participante: Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri sătmărene”, Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană”, Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” din Ardud, Ansamblului Folcloric „Flori de Codru” din Tășnad, Grupului Folcloric din Homoroade, și Dănțăușii din Soconzel și Cuța.

Au fost prezenți sute de sătmăreni, și nu numai, dar și mulți primari din întreg județul Satu Mare.
Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață.
Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap. Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.

“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,