Specialiști în folclor din 16 țări ale lumii prezenți la Satu Mare
În perioada 5-8 mai 2023, reprezentanții Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F) vor fi prezenți în județul Satu Mare, în vederea organizării galei de premiere I.G.F. Gold Star (Ex. Oscar în Folclor).
Astfel, sâmbătă 6 mai 2023, de la ora 18:00 la Centrul Multicultural „Poesis” în avanpremierea festivalului folcloric „Sâmbra Oilor”, se vor decerna la Satu Mare, premiile IGF Gold Stars (Oscaruri în folclor). Începând cu anul 2008, I.G.F. organizează poate unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale festive, premiile I.G.F. Gold Star (ex. “Oscar” în Folclor).
Vor fi prezenți președinții și reprezentanții Asociațiilor Naționale de Folclor din 16 țări ale lumi, după cum urmează: România, Cipru, Italia, Israel, Lituania, Polonia, Spania, Turcia, Vietnam, Franța, Emiratele Arabe – Dubai, Croația, Slovacia, Serbia, Bulgaria și Maroc.
Această manifestare se organizează în fiecare an în țări diferite. Anul acesta, în ședința Biroului Executiv I.G.F. ce s-a desfășurat în perioada 23- 26 martie 2023, în Nowy Sącz (Polonia), a hotărât ca manifestarea să aibă loc în Satu Mare, România.
Din 2011 și până în prezent, prof. dr. Dorel Cosma – președintele Asociației române este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F. cu sediul la Voiron ( Franța) și San Giovanni Rotondo ( Italia). În urmă cu patru ani, în conducerea Asociației Naționale de folclor din România a fost ales și Robert Laszlo ocupând funcția de prim-vicepreședinte. Ca semn al respectului pentru munca desfășurată, Biroul Executiv al Asociației Naționale de Folclor din România a decis mutarea sediului la Satu-Mare unde prim vice-președintele, Robert Laszlo are atribuții sporite inclusiv în raporturile cu Uniunea Mondială de Folclor I.G.F.
Festivalul Folcloric „Sâmbra Oilor” la cea de-a LXV – a ediție
Consiliul Judeţean Satu Mare, Instituția Prefectului – Județul Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş și Casa de Cultură Negreşti Oaş, organizează duminică 7 mai de la ora 12:00, cea de-a LXV – a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni.
Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul anului.
Însă cea mai celebră e „Sâmbra Oilor” de la Dealul Huta Certeze și Moișeni, care se desfăşoară an de an, în prima duminică din luna mai şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai. Aici, oile sunt urcate în munţi, iar ciobanii îşi primesc partea de lapte şi de brânză, gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză.
După ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor. „Sâmbra oilor” este un obicei străvechi din „Ţara Oaşului”, judeţul Satu Mare. În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor.
Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi.
Termenul „sâmbră” semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.
La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvantate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar după ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor.