Mănăstirea Râmeț — „Grădina raiului din Apuseni”


Mănăstirea Râmeț puternic centru monahal cu rădăcini străvechi este amplasată la poalele Munților Trascăului într-un cadru natural de o frumusețe de poveste.
Ansamblul monahal Râmeț este o mănăstire de călugărițe format din două biserici, una nouă numită și Catedrala Munților Apuseni, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel ridicată între anii 1982-1992, iar cealaltă Biserica Izvorul Tămăduirii, ne-a spus Maicuța Teodora, care ne-a fost ghid într-una dintre vizite, că este cea mai veche biserică din Transilvania, că a fost construită pe la anul 1100.
Mărturie certă a vechimii bisericii Izvorul Tămăduirii o reprezintă o inscripție aflată în biserică pe al treilea strat de pictură, unde este precizat anul “în zilele regelui Ludovic în anul 6885 (1377), luna iulie, 2”.

Măicuța Teodora ne-a povestit că în biserică sunt opt straturi de pictură, dacă pe al treilea strat datând din secolul al XIV-lea este inscripționat anul, vechimea celorlalte picturi și a construcției bisericii este mult mai veche. Acestă mărturie scrisă este protejată cu un perete din sticlă, fiind foarte importantă.
Acestă biserică inundându-se frecvent și necesitând în permanență refacerea, a fost ocrotită și sprijinită material de mai mulți domnitori, printre care Matias Corvin, Radu Vodă cel Mare și Mihai Viteazul.

În anul 1762 Mănăstirea Râmeț a fost ținta tunurilor generalului Bucow, pedeapsă dispusă de curte de la Viena pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan. Mănăstirea este desființată iar călugării alungați, biserica funcționând ca parohie iar chiliile sunt transformate în școală.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,