Mănăstirea Țeghea (Satu Mare )-Reportajul Zilei 05.02.2023


Mănăstirea Ţeghea- una dintre cele mai importante obiective turistice din regiune
Mănăstirea Ţeghea se află situată în comuna Craidorolţ din judetul Satu Mare şi poartă hramul Naşterii Maicii Domnului, fiind o mănăstire de măicuţe. Istoricul acestei mănăstiri este destul de recent iar aici nu exista pâna în vara anului 1995 decât o câmpie verde si o tradiţie în popor care amintea de vieţuirea în această zonă a unui pustnic smerit şi nevoitor, cândva în jurul anului 1300. Cine poposeşte pentru a se ruga sau cel puţin pentru a admira liniştea, parcă cerească, a mănăstirii, nu poate pleca fără bucuria sufletului odihnit în duhul rugăciunii care se împlineşte aici continuu şi fără ca o scânteie de nădejde să se aprindă în inima apăsată de povara necazurilor şi a durerii.

Rugându-se în Sfânta Biserică, sărutând cu credinţă racla cu părticele din moaştele celor 40 de sfinţi mucenici care au pătimit în Iezerul Sevastiei, ale Sfântului Ghelasie de la Râmeţi, precum şi ale cuvioşilor Vichentie Malau şi Antim Găina, participând la sfintele slujbe pătrunse de duhul evlaviei şi al smereniei monahale, ascultând foşnetul copacilor şi trilurile minunate ale păsărilor, călătorul ostenit pe marea vieţii descoperă în interiorul lui acea fărâmă de credinţă, acoperită, poate, de negura prea multelor griji lumeşti si regăsind-o, primeşte în inimă acea bucurie cerească a nădejdii şi a păcii sufleteşti care însetează atât de mult omul zilelor noastre.

Zis-a Domnul pilda aceasta: Doi oameni s-au suit la templu ca să se roage: unul era fariseu și celălalt vameș. Fariseul, stând drept, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, preadesfrânați, sau ca și acest vameș. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig. Iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa decât acela. Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,