Noua subvenție APIA pentru fermele mici în gospodăriile tradiționale!

Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) este noua subvenție, eco-schemă, de care vor beneficia micii fermieri, crescători de animale începând din 2023. Cuantumul maxim este de 98,8 euro/ ha, precizează Planul Național Strategic 2023-2027, transmis de Ministerul Agriculturii Comisiei Europene în data de 18 octombrie 2022.
Scopul ecoschemei este de a încuraja gospodăriile tradiționale, cu o supfață maximă de 10 ha, în aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediu și a continua tradițiile spațiului rural în agricultură. Totodată, ecoschema vine în sprijinul micilor fermieri prin menținerea vitalității spațiului rural, cu respectarea capitalului natural și menținerea biodiversității. Schema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente).
Condiții generale obligatorii:

1. Fermierul deține un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM / ha, înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice;

2. În cazul în care fermierul exploatează teren arabil (TA), acesta trebuie să cultive cel puțin 10% din suprafață ocupată cu:
– plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță.
Pe restul suprafeței fermierii vor cultiva, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plantele: plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice), sfeclă, gulie furajeră, plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere de calitate și sănătoase
sau cu:
– pajiște temporară.

Condiții specifice:

A. Fermierii trebuie să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație , precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.
Pentru suprafețele de pajiști se aplică doar varianta A.

B. Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie – 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:
– 85% în cazul terenurilor arabile prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea culturii principale de cel mult 2 săptămâni.
– 75% în cazul culturilor permanente prin acoperirea minimă a solului cu fâșii inierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.

Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa Ecoschema PD – 06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

Fermierul deține o exploatație de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren arabil (TA) sau pajiște permanentă (PP), culturi permanente (CP) sau mixt , cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.

Suprafața eligibilă:
Ecoschema se aplică în fermele de minim 1 ha și maximum 10 ha pe toate suprafețele de culturi în teren agricol (teren arabil (TA), culturi permanente (CP) și pajiști permanente(PP)) cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.

Ecoschema impune ca în perioada cea mai sensibilă din cursul anului (15 iunie – 15 octombrie), să se asigure o acoperire minimă a solului pe cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației, respectiv pe cel puțin 75% din suprafața de cultură permanentă a exploatației, depășind astfel ambiția de mediu impusă de GAEC 6 de 80% pentru terenurile arabile, respectiv 50% pentru culturile permanente.

Ecoschema Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) constituie o plată anuală uniformă pe suprafața de teren eligibilă, suplimentară BISS, conform art. 31 alin. (7) lit. a din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021.

Cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 76 euro/ha.
Cuantumul maxim este de 98,8 euro/ ha.
Cuantumul minim este de 64,60 euro/ ha,” se arată în Planul Național Strategic 2023-2027.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,