Pestă porcină în județul Satu Mare


Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat azi, 22 mai 2023, de urgență, ședința Unității locale de decizie (ULD).

La întâlnire au participat subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne precum și directorii tuturor instituțiilor implicate.
În prima parte a întâlnirii, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă de pe raza comunei Moftin.
S-a adoptat Decizia Nr. 7 din 22.05.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitatea Moftin și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

S-a stabilt o zonă de protectie in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Moftinu Mare, Ghilvaci.

Din păcate, toți porcii din fermă vor fi sacrificați, adică sute de capete.

S-a stabilit o zonă de supraveghere in jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localitățile: Doba, Păulian, Dacia, Boghiș, Traian, Moftinu Mic, Moftinu Mare, Domăneşti, Ghilvaci färă Sănmiclăuș, Istrău, Căpleni parţial, Crişeni, Terebesti, Pişcari, Aliza.
Exploataţii comerciale: PFA Veron Lorant.
Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sanctionarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,