Premieră la Satu Mare! 40 de stații antigrindină în județul SatuMare

După șapte licitații ratate, Consiliul Județean a reușit într-un final să găsească un furnizor pentru cele 40 de stații antigrindină care urmează să fie amplasate la Satu Mare. Președintele Pataki Csaba a prezentat astăzi prototipul stațiilor care vor fi gestionate, spune acesta, de ministerul Agriculturii. Sistemul este unul bazat pe vapori de apă și este primul de acest gen din țară.

Noile stații trebuie folosite înainte ca norul să ajungă deasupra județului Satu Mare, iar raza de acțiune este de 10 kilometri, a spus Pataki Csaba.

Cu cele 40 de stații, practic va fi acoperit întreg județul, a mai spus astăzi șeful Consiliului Județean.

Patru stații vor fi puse inițial în funcțiune, iar specialiștii urmează să decidă unde anume vor fi amplasate aceste prime dispozitive.

În Franța funcționează deja astfel de stații, a mai spus președintele Consiliului Județean, menționând că este vorba despre un sistem preventiv, a cărui eficiență este dată de corectitudinea prognozei meteo. Cu cât mai exactă este prognoza, cu atât mai eficient este sistemul, a explicat Pataki, care a spus că pentru funcționarea stațiilor de la Satu Mare se vor folosi prognozele pe microregiuni date atât de autoritățile române, cât și de cele din Ungaria, partenere în proiectul transfrontalier care asigură finanțarea pentru achiziționarea dispozitivelor.

„Stațiile sunt concepute să funcţioneze în mod automat, cu activare centralizată, utilizând tehnologia generatoarelor terestre. Aceste staţii nu lansează rachete, nu emit zgomot, nu deranjează olfactiv şi sunt prietenoase cu mediul înconjurător, față de alte tehnologii existente. Sunt, de asemenea, autonome din punct de vedere energetic, eficiente în ceea ce privește costurile și adecvate acționării în zonele de graniță”, precizează Consiliul Județean Satu Mare.
Proiectul este finanţat prin Programul INTERREG V-A România-Ungaria, în parteneriat cu Serviciul Național de Meteorologie din Ungaria (Országos Meteorológiai Szolgálat). Consiliul Județean Satu Mare beneficiază de un buget în valoare de 866.722 de euro, din care 736.713,70 euro finanţare din partea Uniunii Europene, 112.665,20 euro cofinanţare asigurată de Guvernul României şi 17.343,10 euro contribuţia proprie a UAT Judeţul Satu Mare.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,