Se anunță noi controale la crescătorii de oi, imediat după Paște!


Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) se pregătește să lanseze o nouă rundă de controale la societățile de ameliorare din sectorul ovine și caprine, după ce au fost depistate o serie de nereguli în mai multe ferme de oi și capre incluse în programele de ameliorare.

Potrivit directorului general al ANZ, Florinel Bîrcă, controalele vor fi amănunțite, se va verifica fiecare registru în parte.

”Începând de anul acesta, am decis să împărțim oarecum activitatea de control a Agenției Naționale de Zootehnie pe trimestre. Am decis acest lucru ca să avem rezultatele la îndemână și pe fiecare trimestru în parte, având în vedere ca în următorul trimestru să luăm măsurile care se impun.

Ca urmare a analizei rezultatelor controalelor din primul trimestru, la nivel central am făcut un program de control și urmează ca imediat după Paște să începem, un înștiințarea societăților de ameliorare, un program de control pentru societățile de ameliorare privind conducerea registrelor pe ovine și caprine. De ce pe ovine și caprine? Știți că în ultima perioadă au fost mai multe discuții privind depunerea cererilor la agenția de plăți. Noi am decis, la un moment dat, să verificăm anumite aspecte privind reproducătorii masculi din aceste exploatații și, totodată, să venim în ajutorul fermierilor, în a-i îndruma cum să depună o cerere corectă la APIA.

O cerere corectă depusă la agenția de plăți în ferește de fermier de neconformități în controlul administrativ. Dacă ai depus o cerere corectă, nu o să ai o problemă. Este mare lucru să știi să depui o cerere corectă. Trebuie să îți verifici animalele din exploatație, pe fiecare crotalie în parte, dacă animalele sunt înregistrate în SNIIA și în momentul acela decizi care sunt animalele pe care vrei să le depui în cererea de plată; depunându-le în felul acesta, nu trebuie să ai o problemă.
Verificăm societățile de ameliorare fiindcă acele neconformități ne arată nouă că sunt unele inadvertențe în înregistrarea datelor în societățile de ameliorarea sau în activitatea lor. Cum noi, ca autoritate competentă în domeniul zootehniei, veghem asupra acestor lucruri, am decis că e bine să facem un control, în ideea de a stabili care sunt problemele pe care le au ei în amănunt, în fiecare registru în parte și să stabilim ce probleme pot fi remediate. Bineînțeles, dacă sunt și probleme grave, vor fi și sancțiuni. Așa este firesc, fiindcă așa este legislația, dar ideea noastră este de a-l ajuta pe cel care muncește în ameliorare. Deci imediat după Paște, societățile de ameliorare la ovine și caprine vor avea niște controale anunțate, așa cum scrie procedura și legislația în vigoare”, a precizat Florinel Bîrcă

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,