Zi de bucurie duhovnicească la Mănăstirea Măriuș-Satu Mare

Sărbătoare mare la Măriuș, acolo unde biserica veche are hramul ”Izvorul Tămăduirii”. Catedrala codrenilor s-a umplut de credincioșii veniți la rugăciune și pentru a asculta sfânta liturghie amintind de una dintre minunile Maicii Domnului.Ceremonialul religios a fost săvârșit de către un sobor de preoți, avându-l în frunte pe Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.


Mănăstirea Izvorul Tămăduirii Măriuş a luat fiinţă ca o necesitate duhovnicească şi pastorală în zona Codrului de Sătmar. Ea s-a înfiinţat în 1992, când a și primit hramul „Izvorul Tămăduirii”, s-a construit o primă bisericuţă de lemn şi o modestă casă monahală, iar începând cu anul 2000, a debutat noul proiect al reorganizării mănăstirii. Țelul a fost ca mănăstirea de la Măriuș să devină o adevărată catedrală duhovnicească pentru sătmărenii din zona Codrului.Considerată a fi ”Catedrala Țării Codrului”, Mănăstirea și Biserica sa impozantă au devenit simbolul unității și credinței codrenilor. Fii ai Țării Codrului au pus umărul și au ridicat la Măriuș o veritabilă cetate a ortodoxismului. Printre cei care au adus un aport important se numără și fostul deputat Octavian Petric și primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, prezenți la sărbătoarea de astăzi.

DCIM100MEDIADJI_0007.JPG

Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului așezat de Biserica Ortodoxă în Vinerea din Săptămâna Luminată, amintind de una din minunile Maicii Domnului. Sărbătoarea datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin și este cu dată schimbătoare în funcție de data Paștilor, generalizându-se în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V-VI.Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.

Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit intr-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa. Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împarat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Aceasta Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul (Turcia).În biserici și mănăstiri, după oficierea Sfintei Liturghii, în această zi se săvârșește Sfințirea mică a apei la fântâni, izvoare, sau în biserici, iar în unele părți ale țării preoții stropesc caselor credincioșilor cu Aghiasma mică.

Distribuie:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știrile Zilei TV

Relevante

SĂRBĂTOAREA FIILOR SATULUI BABA NOVAC

Asociația „FIII SATULUI BABA NOVAC”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al Orașului Ardud, Casa de Cultură „dr. Augustin Mircea” Ardud și Parohia Ortodoxă

Ambulanță implicată într-un accident

În jurul orei 16.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al judeţului Satu Mare a fost anunțat de producerea unui accident rutier, pe Bld. V.Lucaciu,